Belangrijke overwinning Voorwaarts in Kloosterhaar

ma 15 april 2024 Twenterand

Op zaterdag 13 april stond de klassieker Kloosterhaar 1 – Voorwaarts 1 op het programma. Waar Kloosterhaar al in degradatiezorgen zat, vocht Voorwaarts ervoor om niet in degradatiezorgen te komen. Voor beide teams was het een zogenaamde “do or die”-wedstrijd, of in beter Nederlands: een 6-puntenwedstrijd.

Nu de competitie naar het einde liep, was dit voor de meeste teams in 4C wekelijks zo, aangezien er erg veel teams theoretisch nog niet veilig waren voor de degradatieplekken (13 en 14) of voor de nacompetitie (plek 9 tot en met 12).

Toen de wedstrijd begon, werd er op een erg slecht veld gevoetbald. Beide teams hadden moeite om de bal te controleren. Kloosterhaar leek daar wat minder moeite mee te hebben en leek hun speelstijl aangepast te hebben aan het veld, aangezien er vrij snel de ‘lange bal’ gehanteerd werd. Voorwaarts probeerde wat verzorgder te voetballen, maar door het slechte veld hadden de meeste spelers moeite met aannames en was de passing niet geweldig. Het was dan ook niet raar dat de eerste kans van de wedstrijd ontstond door het gebrek aan kwaliteit van het veld. Kloosterhaar speelde een bal terug op hun keeper, die de bal naar voren wilde schieten, maar door een stuit van de bal (polletje?) totaal miste. Jordy Harms was er snel bij, maar kwam in een moeilijke hoek terecht. Zijn voorzet richting de tweede paal werd net gemist door Bernd Bove.

Kloosterhaar probeerde via hun snelle nummer 10 gevaar te brengen en testte de kwaliteit van Dinand Stuifzandt met een afstandsschot. Dinand stond op zijn post en wist de bal te stoppen. Na een half uur spelen was het de wederom sterk spelende Yarnick Boertje die de wedstrijd openbrak met een goede steekpass op Jordy Harms. Jordy ontweek zijn directe tegenstander en schoot de bal rustig binnen. Het stond 0-1. Even later was het Jordy die de voorzet gaf. Nu was het Bernd Bove die met een tegendraadse kopbal de 0-2 binnen kopte.

In de tussentijd was er behoorlijk wat irritatie bij de spelers van Kloosterhaar. Dit zorgde ervoor dat scheidsrechter Ekkel enkele malen een gele kaart trok. Vlak na de 0-2 was het Twan Boshove van Kloosterhaar die voor de tweede keer geel kreeg en daardoor de wedstrijd niet mocht vervolgen. De ruststand was 0-2 met het vooruitzicht dat er tegen 10 spelers van Kloosterhaar aan de tweede helft begonnen werd.

Kloosterhaar nam in de tweede helft het risico om achterin 1 op 1 te gaan spelen in balbezit, waardoor er van hun kant aanvallend niet veel veranderde. Alleen op de momenten dat Voorwaarts de bal veroverde, lag er veel ruimte voor Voorwaarts. Dit resulteerde in de eerste 10 minuten na rust in 2 grote kansen voor Voorwaarts, waarbij Mauro Slatius 1 keer tegen de keeper aan kopte en de tweede keer afgevlagd werd bij een 1 op 1 situatie. In de 55e minuut was het dan toch raak. Thomas Olsman nam een vrije bal die richting de tweede paal ging. Yarnick Boertje maakte een kopbeweging, zonder dat hij de bal raakte. Daardoor was de keeper van Kloosterhaar dusdanig verward dat de bal bij de tweede paal binnen viel. Het stond 0-3.

Ondanks deze achterstand bleef Kloosterhaar hun counters plaatsen. In de 65e minuut resulteerde dat in een doelpunt waar de achterhoede van Voorwaarts na het vlagsignaal van de grensrechter niet alert was en op het fluitsignaal van de scheidsrechter rekende. Dit gebeurde niet en de 1-3 was een feit. Hierna ontstond een erg onrustige periode, waarbij Voorwaarts niet veel aanvallende activiteiten liet zien en Kloosterhaar niet meer bij machte was om veel druk uit te oefenen. Voorwaarts wisselde in deze periode op enkele posities uit voorzorg, aangezien enkele spelers met lichte klachten liepen. Ongeveer 10 minuten voor het eind van de wedstrijd kreeg Levi Roessink van Kloosterhaar zijn tweede gele kaart voorgehouden, waardoor Kloosterhaar met 9 man verder moest. Voorwaarts speelde dit niet goed uit, maar kreeg wel een handvol goede kansen.

Julian Slot controleerde een diepe bal perfect, maar de keeper wist zijn inzet net buiten zijn doel te houden. Julian had een prima voorzet vanaf de achterlijn richting Jordy, die de bal ketste op enkele meters voor het doel. Julian schoot de bal hard op de lat, Bernd zag een inzet van de lijn gehaald worden en Yarnick schoot in de slotseconden een bal op de kruising. Genoeg kansen om er een grotere uitslag van te maken, maar in deze periode van de competitie telt vooral de overwinning.

Voor Kloosterhaar betekent de nederlaag dat ze op de rechtstreekse degradatieplekken zijn belandt. Hopelijk kunnen ze zich nog herpakken de komende weken. Voor Voorwaarts zijn het 3 broodnodige punten om de aansluiting in de middenmoot te handhaven.

Zaterdag 20 april wordt er thuis gespeeld tegen Bruchterveld om 14.30 uur.