Afbeelding
Partnerbijdrage

Communicatie in het bedrijfsleven

ma 22 april 2024 Hardenberg

Binnen het bedrijfsleven moet dag in dag uit veel geregeld worden. Het hangt van de grootte van je bedrijf af wat je allemaal moet doen, maar als je veel personeel hebt, moet je ook de administratie e.d. goed op orde hebben. Vaak zijn dat zaken die uit worden besteed en dan is het van belang dat je goed kunt communiceren. Overal waar we komen is goede communicatie van belang. Maar als ondernemer is het nog belangrijker, waarom? Je hebt klanten, deze wil je behouden. Dit kan alleen als je je afspraken nakomt. Je belooft de klant op tijd klaar te zijn, je belooft een concept aan te bieden of je belooft een e-mail te sturen of even telefonisch contact op te nemen. Wat je ook hebt toegezegd, de klant rekent erop dat jij de afspraak nakomt. Als het om de één of andere reden niet lukt, is het van belang dat te communiceren. Hierdoor is een klant op de hoogte en weet hij wat hij aan het bedrijf heeft.

Leidinggeven, hoe doe je dat?

Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen zomaar leiding kan geven aan een team. Sommige mensen hebben het in zich, anderen hebben er moeite mee en zijn liever één met hun collega’s. Soms ontkom je er niet aan en moet je het leren, dit kan dan via  btrtrainingen.nl. Er zijn dan diverse trainingen te volgen, waaronder de training gesprekstechnieken leidinggevende. Als je goed kunt luisteren als werkgever, dan werkt dit ook stimulerend voor je collega’s/gesprekspartners. Hierdoor worden misverstanden vaak ook voorkomen. Om goed leiding te geven, moet je weten welke verschillende communicatiestijlen er zijn, wat je eigen sterke en zwakke punten zijn in de communicatie en moet je om kunnen gaan met non-verbale communicatie en emoties. Je wordt ook in staat geacht om te schakelen in gespreksniveaus en je moet gespreksfases herkennen en toepassen. Dit is niet iets wat je in één dag leert, maar je kunt het je wel eigen maken door een training te volgen.

Vraag feedback op de werkvloer

Als je goed wil communiceren, is het ook van belang dat je openstaat voor feedback van anderen. Vraag anderen wat zij van je vinden, bijvoorbeeld om mee samen te werken, of als je een luisterend oor biedt, hebben zij dat wat aan je? Kun je hen goed advies geven? Kunnen ze op je rekenen als ze ergens tegenaan lopen? Zorg dat je jezelf goed kent, dan kun jij ook aangeven wat je voor anderen kunt betekenen. Blijf communiceren met je collega’s, plan overlegmomenten en ook feedbackmomenten in. Iedereen kan hier veel van leren en dit is ook een manier van communiceren en dan leer je elkaar ook beter kennen. 

Afbeelding
"Wi-jdoet't samen voor het goede doel" Twenterand 7 minuten geleden
Amira Perfors en Julia Grootoonk (links naar rechts). (Foto G. Stegeman)
Jongerenraad zit vol ambities Hardenberg 16 minuten geleden
Afbeelding
Sjoeler Wim Kiwiet Nederlands Kampioen Hardenberg 19 minuten geleden
Afbeelding
Vier de zomer op Pinksterfair Het Laer in Ommen! Ommen 26 minuten geleden
Afbeelding
Expositieseizoen van Kunst onder de Wieken geopend Ommen 16 uur geleden