Amira Perfors en Julia Grootoonk (links naar rechts). (Foto G. Stegeman)
Amira Perfors en Julia Grootoonk (links naar rechts). (Foto G. Stegeman) Gert Stegeman

Jongerenraad zit vol ambities

wo 8 mei 2024 Hardenberg

Ze zitten nu met zijn tienen in de JAR (Jongerenraad) van Hardenberg, zeven meiden en drie jongens tussen de 14 en 24 jaar, en ook nog met een verschillende afkomst. Ze willen dat de gemeenteraad meer naar de jongeren luistert, om wat er allemaal speelt onder jongeren. Jongeren weten zelf wel wat er goed gaat of tegen welke problemen ze aanlopen. 

Amira Perfors (22) en Julia Grootoonk (17) hadden niet veel tijd nodig om na te denken, om in de JAR plaats te nemen. “We hadden allebei wel direct iets van ‘yes’, daar willen we wel aan meedoen. Het is iets bijdragen aan je omgeving.” Ze zijn ook blij dat er uit elke kern wel iemand zit in de jongerenraad. Het gaat om de belangen van jeugdig Hardenberg en andere kernen. “We missen vooral activiteiten voor onze generatie. Er zijn bijna geen uitgaansmogelijkheden meer of je moet naar Zwolle en dan zit je weer met vervoer. Vooral OV kan wel een stuk beter.” Julia Grootoonk woont in Bruchterveld en al is dat niet zo ver van Hardenberg (vanaf het centrum een kleine 7 km). “Er gaan wel bussen, maar niet meer na vijf uur. En als het dan slecht weer of laat in de avond dan is dat niet prettig. Je wilt wel veilig thuis komen. Dat zijn dingen die we aankaarten en we hopen dan ook dat er wat mee gedaan wordt. Het is voor anderen natuurlijk ook een probleem dat OV, maar wij zitten er voor de jongeren.”


De jongerenraad (JAR) werd op 12 maart 2024 officieel benoemd door de gemeenteraad. Het laat de stem van jongeren horen in de gemeente Hardenberg. De JAR geeft gevraagd en ongevraagd advies. De jongerenadviesraad wordt begeleid door jongerenwerkers van De Stuw. Samen met een vaste groep raadsleden en de griffie.
De jongerenraad wil er zijn voor heel veel dingen, maar eerst willen ze zich bezig houden met kunst en cultuur.

“We merken dat heel veel jongeren niet weten, wat er allemaal kan en is, wat betreft kunst. Er zijn zoveel workshops, zoals ijzervlechten, hadden we nog nooit van gehoord. En als je het niet weet, dan kun je er ook niet voor opgeven. Misschien verliezen we dan wel heel talenten op bepaalde gebieden. Nu horen we weer dat het pleinfeest niet doorgaat, dat vinden we dan weer jammer, want dat zijn net dingen die we leuk vinden. Natuurlijk is het voor ons ook een uitdaging om dingen van de grond te krijgen.”


Romano Boshove verzorgt als jongste raadslid (27) de begeleiding. “Als raad kunnen we met ideeën komen, maar we willen ze wel de vrijheid geven in hun aanpak. De stem van de jongeren is erg belangrijk. De stem van jongeren in ondervertegenwoordigd bij thema’s die hen raken. De boel mag af en toen wel wakker worden geschud.”

Acro duo Michelle en Emmelieke en trio Meike, Ilse en Indy
Acro teams TSH op plaatsingswedstrijd NK Sport Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
N48 dicht na eenzijdig ongeluk met Corvette, herstelwerkzaamheden gaande Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Drie kampioenen bij v.v. Den Ham Sport Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Baby's houden van boeken Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Schilderijententoonstelling over 'Zeven Profetessen' Coevorden 7 uur geleden