Afbeelding
Gert Stegeman

Sjoeler Wim Kiwiet Nederlands Kampioen

wo 8 mei 2024 Hardenberg

Wim Kiwiet (55) uit Gramsbergen werd in Barneveld Nederlands Kampioen sjoelen in de hoogste klasse. Wim doet al zo’n tien jaar aan sjoelen maar was nog nooit op het podium beland. In een veld van 18 man, werd Wim voor het eerst Nederlands Kampioen en gaat hij binnenkort voor Nederland naar Straatsburg in Frankrijk voor het WK.

Sjoelen lijkt een simpel spelletje maar er komt nog wel wat bij kijken. Wim Kiwiet vindt concentratie wel een belangrijk punt. “ Je moet rustig blijven en goed concentreren. Je moet je niet laten afleiden door wat dan ook.” Wim was al eens zevende, achtste geworden op het NK maar op het podium was hij nog nooit beland. “Ik denk ik speel nu alles of niks, dan word ik maar laatste, maar ik waag het erop. Ik weet dat ik de zijkantjes makkelijk kan ingooien, dus ik probeerde eerst de vier en drie goed vol te gooien.”
Sjoelen wordt gespeeld met dertig schijfjes. En je mag drie keer gooien. Het schijfje moet helemaal in het vak, er mag niks uitstekend. Als je in elk vak, er zijn er vier, elk zeven schijfjes gooit heb je 140 punten, gooi je de laatste twee nog in de vier heb je 148 punten. Heb je dat gedaan in een onderbeurt krijg je twee stenen terug en kun je maximaal nog acht punten scoren (156). Doe je dat in twee onderbeurten krijg je een steen terug en is de maximale score 152. Volgens Wim heeft nog nooit iemand de maximale score van 156 gehaald.


Wim werd in Barneveld kampioen met vier punten meer dan nummer twee. “We gooien eerst allemaal op tien verschillende bakken (je mag eventueel vijf stenen ingooien om de bak te proeven), dan is er een korte pauze en gooien we weer op tien verschillende bakken. De bakken zijn van hout, dus elke bak is anders. Daarna worden alle punten opgeteld en degene met de hoogste score wint.”
Wim oefent twee keer per week bij een club. “Op maandag sjoel ik in Gramsbergen bij SIOS (Sjoelen is onze sport) en op dinsdag in Hardenberg bij de Kleppersjoelers. De Kleppersjoelers zijn lid van ANS (Algemene Nederlandse SjoelBond). Anders zou ik niet aan wedstrijden meedoen kunnen meedoen. We beginnen dan om 19 uur en ik denk dat ik rond half elf thuis ben.” Wim ziet wel dat er steeds meer goede sjoelers bijkomen. “Ja ik moet wel aan de (sjoel) bak. Nederlands heeft wel de beste sjoelers, maar er komen ook goede Duitsers en Zweden aan.” Zijn vrouw vindt het niks. “Ik vind het maar een saaie bedoeling, je moet stil zijn. Daarom mag hij ook lekker alleen naar Frankrijk.”Lijkt het u leuk om een keer te komen sjoelen, Wim nodigt u van harte uit om vrijblijvend een keer te komen sjoelen bij CIOS In Gramsbergen of bij de Kleppersjoelers in Hardenberg.

Afbeelding
Acro duo Michelle en Emmelieke en trio Meike, Ilse en Indy
Acro teams TSH op plaatsingswedstrijd NK Sport Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
N48 dicht na eenzijdig ongeluk met Corvette, herstelwerkzaamheden gaande Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Drie kampioenen bij v.v. Den Ham Sport Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Baby's houden van boeken Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Schilderijententoonstelling over 'Zeven Profetessen' Coevorden 7 uur geleden