Kristyna in actie als 'Defensive-end' in het team van 'Oranje' bij het American Football.
Kristyna in actie als 'Defensive-end' in het team van 'Oranje' bij het American Football. Eigen foto

“American football kan iedereen spelen”

za 31 december 2022 Dedemsvaart

“Het is voor iedereen weggelegd. Voor elk lichaam is er een positie. Dat is het mooie aan de sport”. Kristyna Koers-Lexova uit Dedemsvaart (36) raakt niet uitgepraat over American Football, dat ze speelt als lid van Zwolle Blue Jays, maar ook als lid van het Nederlandse Football team. 

Met betrekking tot dat laatste deed ze onlangs mee aan het Griffin toernooi in Zweden. “Nee hoor niet gewonnen. De sport staat in Nederland ook nog heel erg in de kinderschoenen. Als ‘Oranje-team’ hadden we ook nog maar 2 keer met elkaar getraind. We willen wel jaarlijks  meedoen aan toernooien en ondertussen hoop ik de sport, met name hier in het oosten van het land, meer bekendheid te geven,” lacht Kristyna, die sinds mei met haar gezin (man en 2 kinderen) vanuit Hardenberg naar Dedemsvaart verhuisde.  ”Een warm bad,” prijst ze haar nieuwe woonplaats. 

Kickbokser

Al even enthousiast is de geboren Tsjechische, die op 5 jarige leeftijd naar Nederland kwam, over American Football. Ze begon daar twee jaar geleden mee na een mooie semi-prof carrière van 10 jaar als Kickbokser, waarbij ze vele prijzen won. Omdat ze een beetje uitgekeken was op het Kickboksen, een keer wat anders wilde en, naar eigen zeggen, over een heel hoog energiegehalte beschikt, kwam ze via social media bij de Blue Jays terecht. “Ik hou van contactsporten, maar ook wel een beetje van ‘rare’, ‘extreme’ sporten en ik wil altijd overal de beste in zijn,” zegt Kristyna met de nodige dosis zelfkennis. “Bij Zwolle heb ik een paar try-out wedstrijden gespeeld en ik was er meteen verliefd op. American Football is heerlijk om te doen en een echte aanrader.” Defensive-end heet de positie waarop ze American Football speelt. “We genieten momenteel vakantie, maar in februari beginnen de trainingen weer. Misschien ga ik ondertussen nog wel kickboksen, want zodra je zwakker bent, neemt de kans op blessures toe,” weet Kristyna, die opgeleid is als gewichtsconsulente. Ze weet dat je in Nederland geen prof kunt worden in American Football, maar wil er wel volledig voor gaan en de sport zo goed mogelijk op de kaart zetten. 

Afbeelding
Jongeren uit Den Ham helpen Armenië Twenterand 5 uur geleden
Grens Heuvelen Classic op 8 juni
Toerclub H.W.V organiseert toertocht op 8 juni Nieuws Ingezonden 6 uur geleden
Afbeelding
"Een uitvaart moet vooral een waardevolle herinnering creëren" Partnerbijdrage 6 uur geleden
Afbeelding
Kerkdiensten van 9 en 12 mei Kerk 6 uur geleden
Afbeelding
Medische diensten van Hemelvaartsdag 9 mei en 11 en 12 mei Medisch 7 uur geleden