Afbeelding

Windmolen

wo 16 augustus 2023 De Boer op

Ons melkveebedrijf staat op 1 km afstand van N2000. De kans bestond dat er geen toekomst voor ons zou zijn. We zijn echter geen piekbelaster en kunnen weer plannen maken. Dure en duurzame plannen waarvoor we, nu er een toekomst is, een verantwoorde lening kunnen aanvragen. We gaan investeren in duurzame energie: een wens van de consument, de melkfabriek en ook flink gestimuleerd door de overheid. Hardenberg is hier voorstander van en biedt zelfs de mogelijkheid om een boerderijwindmolen van 25 meter te plaatsen op het bouwblok. Voor ons, in combinatie met zonnepanelen, perfect om eigen stroom op te wekken. De vergunningsaanvraag laten we doen door een specialist, we verwachten geen problemen en waren dan ook verbaasd dat er meer onderzoek gedaan moest worden volgens de gemeentelijke kwaliteitscommissie. Zij schakelden een landschapsarchitect en een ecoloog in om ter plekke de locatie in beeld te brengen. Daarvan werd een prachtig rapport geschreven met de conclusie dat het ecologisch beter is om de molen buiten het bouwblok te plaatsen. Landschappelijk zou juist dichtbij de gebouwen het mooiste zijn, tegengestelde belangen dus. 

De conclusie: de aangevraagde plek is akkoord en er is geen camouflage mogelijk en noodzakelijk. Tot onze verbazing doet de kwaliteitscommissie niets met dit rapport (laat het zelfs aanpassen!) en adviseert het aanplanten van een bomenrij langs ons bedrijf. Waarom schakel je dan deskundigen in? De molen wordt niet minder zichtbaar, vogels nestelen zich dichtbij de turbine en door de open stal zal geen frisse wind meer waaien. Het paard achter de wagen spannen!

Hardenberg is als gemeente aangewezen door de provincie waar grootschalige opwek van windenergie mogelijk zou moeten zijn. Met dit beleid fietsen ze echter flink tegen de wind in. Dat kost veel negatieve energie en die is niet duurzaam.

Ellen

Melkveebedrijf Gast-Geerdink, Sibculo

Afbeelding
Jongeren uit Den Ham helpen Armenië Twenterand 11 uur geleden
Grens Heuvelen Classic op 8 juni
Toerclub H.W.V organiseert toertocht op 8 juni Nieuws Ingezonden 12 uur geleden
Afbeelding
"Een uitvaart moet vooral een waardevolle herinnering creëren" Partnerbijdrage 12 uur geleden
Afbeelding
Kerkdiensten van 9 en 12 mei Kerk 12 uur geleden
Afbeelding
Medische diensten van Hemelvaartsdag 9 mei en 11 en 12 mei Medisch 13 uur geleden