Het is maar net welke bodem onder je bedrijf ligt wat maakt of het interessant is om mee te doen.
Het is maar net welke bodem onder je bedrijf ligt wat maakt of het interessant is om mee te doen.

De bodem onder je bedrijf

wo 24 april 2024 Hardenberg

In de afgelopen periode maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een tour door Nederland. Medewerkers gaven tekst en uitleg over de extensiveringsregeling Veenweide en Natura 2000. Deelnemers kunnen een flinke hectarevergoeding krijgen gedurende een periode van vier jaar als ze extensiveren naar pakweg 1 tot 1,5 grootvee-eenheid per hectare met daarbij nog aanvullende voorwaarden als het om veenweide gaat. Een interessante regeling? Voor ondernemers uit het Vechtdal blijkbaar wel; de zaal barstte bijna uit haar voegen van geïnteresseerde boeren.

Gedurende de presentatie over de regeling werd het enthousiasme onder de aanwezigen toch wel een beetje getemperd en kwamen er kritische vragen uit de zaal. De regeling is vooral interessant voor bedrijven die al behoorlijk extensief boeren. Deze groep kan door deel te nemen een stap zetten naar een nog extensievere bedrijfsvoering. Het is maar net welke bodem onder je bedrijf ligt wat maakt of het interessant is om mee te doen. Zowel letterlijk, zoals de grondsoort waarop je boert, maar ook de figuurlijke bodem zoals financiën, intensieve of extensieve bedrijfsvoering, en ondernemerschap. Al deze aspecten vormen de voedingsbodem voor de keuzes die je kan en wil maken in de bedrijfsvoering.

Niet iedereen kan dezelfde stappen zetten, maar de volle zaal is een signaal. Veel ondernemers hebben het gevoel dat ze al langere tijd stilstaan in de ontwikkeling van hun bedrijf en zijn er dik aan toe om weer stappen te zetten, mits de bodem onder het bedrijf dit toelaat. Soms kan een interessante regeling een zetje geven, maar net zo vaak is er wat anders nodig om in beweging te komen. Bijvoorbeeld meer inzicht in bedrijfsvoering en ondernemerschap, samen nadenken over een goed idee, of vul het zelf maar in. Hoe zit het met uw bedrijf? Heeft u inzicht in wat mogelijk en onmogelijk is? De erfcoach helpt u graag om dit tot op de bodem uit te zoeken.

Kijk op www.erfcoachoverijssel.nl voor een erfcoach bij u in de buurt. Een afspraak maken voor een kosteloos en vertrouwelijk keukentafelgesprek is heel eenvoudig!

Vechtdal

Afbeelding
Bestuurder aangehouden na eenzijdig ongeval in Geerdijk Twenterand 10 uur geleden
Afbeelding
Rover baalt van staking bij Arriva Twente Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Tennisclub houdt Pinkstertoernooi Ommen 19 uur geleden
Afbeelding
Vechtival voor tiende keer bij De Koppel Hardenberg 20 uur geleden
Afbeelding
Mannenkoor huldigt jubilarissen Twenterand 21 uur geleden