Afbeelding

Hoog van het Torentje blazen

wo 24 januari 2024 Op het Twenterandje

De bladblazer kan de schuur weer in. Van oktober tot ver in december waaide er elke dag een vers pak herfst door de straat. Om niet in de problemen te komen met de welstandscommissie, stond ik daarom trouw elke vrijdagmiddag de oprit en voortuin te vegen, om vervolgens het blad in de groenbak of bladkorf te deponeren. Week in, week uit lag het blad enkelhoog opgestapeld in onze voortuin. We wonen aan een kleine minirotonde in een woonwijk en bij westenwind vliegt het blad vanuit de achterliggende straat onze straat in, waarna het vervolgens rondkolkt totdat het neerdwarrelt bij het eindstation: de oprit en voortuin van ondergetekende.

Nou zijn er kortweg drie benaderingen voor het aanpakken van het bladprobleem: Ten eerste kun je het laten liggen, dan ruimt iemand anders het wel op. Je kunt het probleem ook met een bladblazer verplaatsen van jouw voortuin naar de straat. Ten slotte kun je het aanpakken door het blad op te vegen en weg te brengen. Waar kies je voor? Het blad laten liggen voor de egeltjes? Een eigen gazon dat eruit ziet om door een ringetje te halen en het weggewaaide blad door de buren op laten ruimen? Of toch de bezem en de kruiwagen?

Het Nederlandse politieke landschap heeft ook wel wat weg van dit herfsttafereel. Er zijn hoofdpijndossiers genoeg om de handen eens even flink uit de mouwen te steken. In plaats daarvan wordt ervoor gekozen om alle tijd en energie te steken in het schoonvegen van het eigen straatje. De dossiers worden met herriemakende bladblazers van het demissionair kabinet naar Geert, Caroline, Pieter en Dilan verplaatst en vice versa. Het gekonkel rond de spreidingswet is er een treurig voorbeeld van; een staatssecretaris die zich een slag in de rondte veegt om het probleem in Ter Apel op te lossen en zijn eigen lijsttrekker die er keihard doorheen loopt te blazen om het eigen straatje maar schoon te houden.

Koning winter is gearriveerd en de takken zijn kaal. Alleen de beukenboompjes in de voortuin hebben hun verdorde blad behouden. Misschien even flink aan de boom schudden, zodat ook deze laatste klus geklaard kan worden…

Erik Schutmaat

Afbeelding
Nationale Molendag bij de Star Hardenberg 28 minuten geleden
Afbeelding
Old Stars gaan voor Twents kampioenschap Twenterand 1 uur geleden
Dirk en Jannie Drogt-Waterham kijken terug op een druk bezet leven en genieten nu volop van hun vrije tijd. (Foto: G. Brokelman).
Gouden paar geniet van elke nieuwe dag Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Zorgmedewerkers lopen met inwoners naar finish van de City-Run Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
VRIJHEID Hardenberg 2 uur geleden