Afbeelding

Hoezo duur?

wo 26 juli 2023 Op het Twenterandje

Het was weer zover. De oproep voor een borstonderzoek. Elke twee jaar krijgen alle vrouwen in Nederland, tussen de 50 en 75 jaar zo’n oproep. Niet dat het vooruitzicht me blij maakt. Het is geen fijn gevoel als je borsten platgedrukt worden tussen twee glazen platen. Als mannen elke twee jaar hun edele delen tussen twee platen zouden moeten leggen als onderdeel van preventief onderzoek, dan vermoed ik dat er al lang heel veel geld was gestoken in een vriendelijkere methode. Maar enfin, het is voor een goed doel, namelijk in een heel vroeg stadium opsporen van borstkanker, zodat er een grote kans is dat het nog redelijk goed te genezen is. 

Tegenwoordig is de uitnodiging zo is opgesteld dat je via DigiD een afspraak kunt maken. Verderop in de brief staat dat dit ook nog steeds per telefoon kan, maar toch… zou dit voor een groep mensen niet een drempel kunnen zijn, waardoor ze niet meer gaan? Navraag waarom dit zo is leert mij dat dit ingevoerd is in de Corona tijd, om te voorkomen dat er veel mensen tegelijk in de bus waren. Dit is als redelijk efficiënt ervaren en daarom heeft men besloten dit blijvend in te voeren. Efficiënt ja, maar minder klantvriendelijk voor de iets minder digitaal onderlegde vrouwen. 

Ik kon altijd gewoon op de fiets naar Westerhaar. Nu moet ik naar Vriezenveen. Bij aankomst in de bus informeer ik waarom dit gewijzigd is. De bus steeds verplaatsen is te duur, was het antwoord van de mevrouw aan de balie. Te duur? Thuisgekomen ben ik eens even gaan rekenen. 

Twenterand kent zo’n 36.000 inwoners, ik mag aannemen dat de helft vrouw is, 18.000 vrouwen. Ik ga ervan uit dat een derde ongeveer tussen de 50 en 75 jaar is, dus zo’n 6000 vrouwen. Per jaar worden dan ongeveer 3000 vrouwen uitgenodigd, bijna 80% komt opdagen, dat is 2400 vrouwen. Ik heb geen idee of mijn rekenmethode helemaal klopt, maar normaal gesproken zou het zoiets moeten zijn. Ik lees in de informatie dat 2.45% eruit valt en voor nader onderzoek naar het ziekenhuis moet. Dat zijn afgerond 59 vrouwen. De bus staat niet meer in Vroomshoop en niet meer in Westerhaar. Dat betekent dat voor een aantal vrouwen het vervoer lastiger te organiseren is. Weer een drempel. Betekent dit misschien dat er daardoor ook een paar vrouwen niet gaan? Ik weet het niet, maar ik ben er wel bang voor. 

Preventie borstonderzoek is een groot goed. Een onderzoek is relatief goedkoop, in 2016 kostte het 67,- euro, een koopje als je daarmee kunt voorkomen dat vrouwen in een veel later stadium borstkanker ontdekken en vervolgens ingrijpende en dure behandelingen moeten ondergaan. Nog los van het persoonlijk leed voor die vrouwen. Hoezo te duur?

Afbeelding
N48 dicht na eenzijdig ongeluk met Corvette, herstelwerkzaamheden gaande Hardenberg 37 minuten geleden
Afbeelding
Drie kampioenen bij v.v. Den Ham Sport Ingezonden 54 minuten geleden
Afbeelding
Baby's houden van boeken Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Schilderijententoonstelling over 'Zeven Profetessen' Coevorden 7 uur geleden
Afbeelding
'OpStap' in natuurgebied Beerze Hardenberg 7 uur geleden