Afbeelding

Voorbeschouwing SV Harskamp tegen Mariënberg

wo 7 juni 2023 Hardenberg

Zaterdag 10 juni voetbalt VV Mariënberg op sportpark ’t Meuleveld in Harskamp tegen SV Harskamp. Dit is de derde ronde in de nacompetitie in de derde/vierde klasse.

Alfred Dorgelo geeft een voorbeschouwing: “Komende zaterdag reizen wij af naar het pittoreske Harskamp waar op sportpark ’t Meuleveld aan de Otterloseweg 12A, sport vereniging Harskamp onze gastheer zal zijn. Je had het misschien niet verwacht maar wij zijn nog steeds een trotse derde klasser! Met als laatste wapenfeit de meer dan terechte 0-3 overwinning op de club VKV (vijf kilometer verderop) in de onvervalste kanaalderby van afgelopen zaterdag. Wie had dat gedacht? Dat wij zouden winnen van Banthum! Het kan verkeren, inderdaad Bredero….Ie hebt geliek! De wereld is inmiddels weer een beetje in de zunne op het Westerpark, wat ik oe brom!
Gewoon 3 overwinningen achter elkaar, dat is best wel lang geleden als ik het mij goed herinner. Geeft de roodzwarte burger sowieso moed. Wij gaan weer ergens in geloven. Waar eindigt dit? Eindigt het komende zaterdag in Harskamp of weten wij deze onbekende club tevens aan onze zegekar te binden? Altied weer die vragen, de antwoorden zullen spoedig volgen. Waarvan Akte! Het is trouwens weer tied voor de geliefde rubriek die lang in de mottenballen lag. Wij tuigen ‘m weer even op. Ontdek je plekje, jaargang 78, editie nr. 348.
Of met andere woorden, even tot hier: ‘Een heel simpele tekst over een best wel ingewikkeld onderwerp. Here we go!
Harskamp is een dorp in het noordoosten van de gemeente Ede in de provincie Gelderland.
Het ligt op de rand van de Veluwe en de Gelderse Vallei. Volgens mij bij Stroe linksaf, niet bij Hoevelaken. Er leven ongeveer 3615 mannen en vrouwen in het dorp. Ik kan er een paar naast zitten.
De naam ‘Harskamp’ is een samenvoeging van ‘Hars’ en ‘Kamp. De naam komt ongeveer voor het eerst buurten rond 1313. Ze spelden het achtereenvolgens als Hernescampe, Herlescampe en Herscampe. Later werd het Hoerscampe en weer een eeuw later Harscamp.
Een kamp is een stuk omheinde grond dat in bezit is van een enkele persoon (dit in tegenstelling tot een enk of eng, dus….). De latere betekenis werd wat algemener: veld, akker.
Hars komt uit het Middelnederlands: (h)ors, (h)ars wat zoiets als ‘paard’ betekent. Dus!
Er stond ooit ‘Huize Harskamp’ aan de Edeseweg. Er hebben daar voorname families gewoond.
Van Delen, Knuttel en bijvoorbeeld Kröller (van dat museum?). Later woonde daar de familie ‘Van Harscamp’, dat was een vooraanstaande familie met een Namense en een Gelderse tak.
De legerplaats Harskamp/Generaal Winkelman Kazerne, kortweg de Harskamp genoemd, ligt vlak bij Harskamp. Logisch lijkt mij met zo’n naam. Het is een militair complex van de Nederlandse krijgsmacht. Het terrein huisvest ondermeer de Infanterieschool en het Infanterie Schietkamp (ISK).
Daar begonnen ze in 1899 te schieten met scherp, oefenen natuurlijk, maar je moest natuurlijk niet met je harsens voor zo’n M95 Steyr-Mannlicher geweer gaan staan. Werd het moeilijk navertellen kan ik oe zeggen. Als er niet wordt geoefend functioneert Legerplaats Harskamp ook als natuurgebied en is dan beperkt opengesteld voor wandelaars en fietsers….Of heeft WA daar ook enkele van zijn kroonjuwelen?
Leuk feitje is wel dat in 1983 voor het muziekprogramma AVRO’s Toppop een videoclip werd ‘geschoten’ van het nummer 99 Luftballons van dat Duitse meisje Nena. Destijds met nog flink wat okselhaar, dat kon nog hè. Deze clip gebruikte die band later voor wereldwijde promotie.
Harskamp ging de wereld over. Binnenkort knalt dat nummer hier ook weer dagelijks over de Vecht met het jaarlijkse ballonnenfestival, maar dat geheel terzijde!
Net als Beerze en Mariënberg is Harskamp verder bekend om de aanwezigheid van gezellige campings en leuke recreatieparken. Je hebt er een klompenpad over historische kerkpaden. In het dorp staat de Lana Mariana, een als beltmolen gebouwde graanmolen. Op Koningsdag bestaat de traditie om ’s ochtends deze dag te starten met brommers zonder uitlaat die vanaf vijf uur al te horen zijn. Rare jongens daar….haha. Maar wordt er ook nog gevoetbald in Harskamp?
Ja hoor, al bijna 75 jaar lang. SV Harskamp werd op 15 juni 1948 opgericht in de bakkerij van Geert Pieters aan de Dorpsstraat in Harskamp. Ouwe jongens krentenbrood? Nou, zoiets. Twintig jongens staken net na de oorlog de koppen bij elkaar en ze besloten in al haar wijsheid om een (voetbal)vereniging op te richten. Ze wilden de club VVH noemen maar dat bestond al en daarom kregen ze geen inschrijving bij de KNVB. Het werd daarom SVH. Deze stoere mannen uit het dorp Harskamp (Vooreind) en de lintbebouwing richting Stroe (Achtereind) hadden al wel enige wedstrijden in de benen maar dat mocht volgens de overlevering geen naam hebben.
Grote roergangers in die tijd waren de families Jacobsen, de Geit, Borgers en Kleijer.
De eerste zeurvitter werd Cees van Loenen Senior.

Tot zover een beetje historie, geschiedenis, informatief gezeur en wat verder ter tafel kwam!
De SGP schijnt de grootste politieke partij te zijn in Harskamp, gevolgd door enkele andere Christelijke partijen.

Voetballen deden de heren van trainert Collin Oosterholt dit seizoen in de 4e klasse C (Oost).

Ze eindigen op plek nummer twee achter de ongenaakbare kampioen Fortissimo. Ze schijnen een geweldige spits te hebben, ene Frank Hol. Hij schoot er dit seizoen al 40(!) in, 35 jaar jong. Altijd hoog gevoetbald maar weet dus nog steeds het net te vinden. Oppassen dus!
Harskamp rolde in de 2e ronde VeVo op met klinkende cijfers, 6-1!
Verder weten wij niet veel van deze club. Nog nooit tegen gespeeld, moest zelf even zoeken waar Harskamp lag. Ja, op de Veluwe….maar dat is behoorlijk uitgestrekt kan ik je vertellen.
Alhoewel Roodkapje steeds weer meer de grote boze wolf tegenkomt….Als er 1 schaap over
de dam is. Denk dat ze in Harskamp hetzelfde weten over Mariënberg wat wij over hunnie weten….
Niet veel duzz.
Dit jaar vieren ze haar 75e jarige bestaan met een heuse feestweek valt te lezen op de site.

Die begint komende zaterdag al, met een wedstrijd tussen een mix van SV Harskamp en FC de Rebellen om 17.00 uur. Denk niet dat Frank Hol hier acte de presence zal geven.

Vanaf 18.30 uur is er een feestavond met DJ Karel en een optreden van zanger Marco Schuitmaker, wie kent ‘m niet. Begint de feestweek voor Harskamp in mineur of in opperbeste stemming? Wil SV Harskamp graag een stapje hoger of vinden ze het wel best in de vierde klasse.

Is het moeten of mag het wel zo?
Bij ons lijkt het nog steeds mogen te worden. Het hoeft niet, we hadden ons al een beetje neergelegd om af te dalen naar de donkere krochten van de kelder van het amateurvoetbal. Nou ja, niet helemaal. Volgend jaar komt er een 5e klasse bij. Dus is de 4e klasse volgend seizoen een soort van
3e klasse light! Als je het mij vraagt. Doen jullie niet, maar toch!
Maar sinds het woordje ‘moeten’ er bij ons een beetje af is krijgen wij ineens vleugels.
Wij komen niet met het vliegtuig of op de fiets maar met de bus en talloze auto’s.
Langzaam daalt het geloof in eigen kunnen weer op onze roodzwarte harten neer! Mooi man!
Wie weet waar het allemaal toe mag leiden. Vragen, vragen? Waar snel antwoorden op zullen volgen. Wat ik oe brom!
Genoeg gepraat. Tijd om de gepoetste schoenen aan te trekken die ‘m passen en de bal naar voren te schieten. Genoeg geoefend dit seizoen, hoe het niet moest, de bal moet in het doel en niet naar legerplaats de Harskamp worden geschoten. Denk, zeg het maar even.

Daarom gok ik ouderwets op een 1-3 zege (even voor de Harskampers onder ons, dat zeggen wij al bijna 25 jaar…)

Scheidsrechter is mevrouw Julia Vermeer, zij fluit om 14.30 uur voor het eerst op haar mooie scheidsrechterfluitje. Zij wordt geassisteerd aan de ene zijde door de heer Rudolf Wolterink en aan de andere kant loopt de heer Jochem Jongenotter met 2 t’s langs de zijlijn met zijn vlaggie. Hoe dan ook, Veule Wille maar vooral veule Skik. Dat de beste maar moge winnen, of niet natuurlijk….!!
Joah, mag wel zo”.
(AD)

Acro duo Michelle en Emmelieke en trio Meike, Ilse en Indy
Acro teams TSH op plaatsingswedstrijd NK Sport Ingezonden 15 minuten geleden
Afbeelding
N48 dicht na eenzijdig ongeluk met Corvette, herstelwerkzaamheden gaande Hardenberg 23 minuten geleden
Afbeelding
Drie kampioenen bij v.v. Den Ham Sport Ingezonden 40 minuten geleden
Afbeelding
Baby's houden van boeken Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Schilderijententoonstelling over 'Zeven Profetessen' Coevorden 6 uur geleden