Afbeelding
Partnerbijdrage

Mode en accessoires: welke 90s-trends zien we nog steeds terug?

wo 24 april 2024 Hardenberg

De jaren ‘90 vormden een vrolijk maar ook invloedrijk decennium. Economisch ging het in West-Europa en Noord-Amerika voor de wind en op muziekgebied was er een heuse opleving van gitaarmuziek, dance en hiphop. Met name deze genres brachten de nodige modeverschijnselen met zich mee: het uiterlijk van veel artiesten kreeg massale navolging. Tattoos, piercings, haardracht: deze voorbeelden zien we nog steeds terug. Van sommige heb je misschien spijt, met andere ben je een vintage trendsetter. 

De achterhaalde tattoo die je nu misschien liever weg laat laseren


In de jaren ‘80 was het mode onder zeelui, in de 90’s namen veel muzikanten en rappers een tribal tattoo, in de jaren ‘10 van deze eeuw brak de tattoo door bij profvoetballers. Nu is het een algemeen geaccepteerd modeverschijnsel. Niet elke tattoo is echter even geslaagd. Dan denk je automatisch aan de naam of afbeelding van een geliefde die opeens niet de ideale partner bleek. Of een iets te voorbarig gezette tattoo van het kampioenschap van je favoriete voetbalclub, hetgeen nogal eens gebeurt in Nederland. Het komt verder voor dat er ongelukkige spelfouten in staan, of dat de tijd je tattoo heeft ingehaald, waardoor deze nu een heel andere boodschap lijkt te hebben. Een tattoo laseren is in dat geval de beste oplossing: weg ermee. 

Haar op ontsierende plekken (of juist niet?)


Je kunt volgens de uitdrukking spijt als haren op je hoofd hebben van zo’n tattoo, maar wat met die zegswijze bedoeld wordt is eigenlijk maar vaag. Wie heeft er nou spijt van haren op zijn hoofd? Dat kun je wel hebben van haartjes op andere plekken, waar ze ontsierend zijn en je misschien het liefst helemaal geen haargroei meer ziet. Dan is laser ontharen een optie. In de jaren ‘90 was scheren nog de enige manier, nu pak je dat rigoureuzer aan. Veel kapsels die in die jaren werden gedragen, zijn echter nog altijd hip. Denk aan geschoren motiefjes, knotjes die toen al in opkomst waren, het lange rockkapsel en de look die de vrouwelijke hoofdrolspelers van oer-sitcom Friends erop nahielden. 

Piercings: typisch jaren ‘90, nu normaal


De piercing is eveneens een alom gezien fenomeen: niemand kijkt nog raar op van een neusringetje, laat staan van oorbellen. Maar menigeen laat een piercing op een andere, wellicht minder handige plek zetten. In de jaren ‘90 was zo’n ringetje of knopje nog een bezienswaardigheid. Ook hier waren het meestal muzikanten die het voortouw namen. Het neusringetje van de frontvrouw van 4 Non Blondes – van de hit What’s Up – werd veelvuldig gekopieerd. In tegenstelling tot een tattoo of haartjes op onwelgevallige plekken hoef je deze niet met een laser te laten verwijderen als je hem zat bent. 

De legerlaarzen van dokter Klaus Märtens


De geveterde laarzen met profielzool, in de Eerste Wereldoorlog in het leven geroepen door dokter Klaus Märtens, werden in de jaren ‘90 veelal gedragen door mannen én vrouwen. Grungemuzikanten droegen ze steevast onder hun korte broek, liefst met een om het middel geknoopte houthakkersblouse. Deze werd in het tweede decennium van deze eeuw weer mateloos populair en bleek een blijvertje, net als die iconische laarzen. Nu, ook dankzij de video van Wrecking Ball, is het een onmisbaar item in de dameskledingkast. Al is die scheiding tussen twee geslachten intussen natuurlijk ouderwets te noemen.

Inge (links) en Marjon storten zich op 25 mei vol enthousiasme en met overgave op de 21 km voor 'Het Gehandicapte Kind'.
Mega Wandel Marathon voor 'Het Gehandicapte Kind' Hardenberg 2 uur geleden
Young woman having a peaceful moment.
Gratis training Mindfulness Ommen 3 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder aangehouden na eenzijdig ongeval in Geerdijk Twenterand 18 uur geleden
Afbeelding
Rover baalt van staking bij Arriva Twente Hardenberg 3 mei, 14:49
Afbeelding
Tennisclub houdt Pinkstertoernooi Ommen 3 mei, 14:30