IMG_0525
IMG_0525

Rutger Brunink (29) schrijft managementboek

wo 8 mei 2024 Hardenberg

De 29-jarige Rutger Brunink uit Hardenberg heeft eind april een managementboek uitgebracht. De titel van zijn boek is: “Van silo-probleem naar samenwerking. 16 oplossingen voor gebrekkige samenwerking tussen afdelingen.” Het boek is te koop via heijink.mijnbestseller.nl/rutgerbrunink en bol.com.

In 2020 ontstond het idee voor het bo. Rutger schreef zijn boek de afgelopen 3,5 jaar in zijn vrije tijd. Het idee voor zijn boek in 202 ontstond nadat Rutger een boek las van de Engelse antropoloog Gillian Tett. Zij legt in haar boek uit hoe het komt dat veel organisaties nog steeds te maken hebben met eilandjes of silos, zoals zij het noemt. Deze eilandjes staan effectieve communicatie en samenwerking tussen werknemers in de weg. 

Na het lezen van meer boeken en artikelen over dit thema, ontdekte Rutger dat een boek over oplossingen voor het eilandjes-probleem of silo-probleem ontbrak. Hier springt Rutger met zijn boek op in.

Oorzaken, gevolgen en oplossingen

In zijn boek geeft Rutger eerst een definitie van het silo-probleem, waarna hij de oorzaken en gevolgen beschrijft. De kern van zijn boek bestaat uit 16 oplossingen voor het silo-probleem. Rutger legt uit hoe organisaties deze oplossingen kunnen toepassen om samenwerking tussen werknemers van verschillende afdelingen te bevorderen. Dit is volgens hem van belang, omdat samenwerking nodig is om complexe problemen op te lossen. Problemen kennen tegenwoordig namelijk steeds meer dimensies, zoals ecologische, financiële, juridische en maatschappelijke dimensies. Werknemers staan voor de uitdaging om zoveel mogelijk dimensies te gebruiken bij het oplossen van problemen. Dit vergt dat werknemers over de grens van hun eigen afdeling kijken en samenwerken met collega’s van andere afdelingen.

Samenwerking is niet vanzelfsprekend

Samenwerking tussen werknemers van verschillende afdelingen lijkt vanzelfsprekender dan het is. In veel organisaties is namelijk een gebrek aan communicatie, coördinatie en samenwerking tussen werknemers van verschillende afdelingen. Werknemers hebben geen oog voor organisatiedoelen en weten niet wat collega’s van andere afdelingen bezighoudt. In het slechtste geval werken collega’s elkaar tegen, of beconcurreren zij elkaar. Dit probleem wordt het silo-probleem genoemd. Rutger is trots op zijn boek en hoopt dat veel mensen zijn boek lezen. Zijn boek is te koop via heijink.mijnbestseller.nl/rutgerbrunink en bol.com en kost 21,95 euro.

Acro duo Michelle en Emmelieke en trio Meike, Ilse en Indy
Acro teams TSH op plaatsingswedstrijd NK Sport Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
N48 dicht na eenzijdig ongeluk met Corvette, herstelwerkzaamheden gaande Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Drie kampioenen bij v.v. Den Ham Sport Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Baby's houden van boeken Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Schilderijententoonstelling over 'Zeven Profetessen' Coevorden 7 uur geleden