De Toren Gemeente nieuws Maatregelen moeten einde maken aan wateroverlast Balkbrug

Maatregelen moeten einde maken aan wateroverlast Balkbrug

Gemeente nieuws
3 Nov

Met het aanbrengen van drie oplossingen wordt voorkomen dat bij extreme regenval het water in de huizen aan De Omloop en De Wieken in Balkbrug komt te staan. Dat is de verwachting van de gemeente Hardenberg en de waterschappen Reest en Wieden en Groot Salland.

Behalve de al eerder aangelegde wadi en het schoonmaken van het riool, komt er bij de Van Hemertstraat een noodoverstort. De drempels bij de overstorten aan de Ommerweg worden op gelijke hoogte gebracht. Daardoor kan overtollig water sneller wegstromen. De maatregelen komen voort uit het onderzoek dat de drie partijen deze zomer lieten uitvoeren, nadat er na hevige regenval in april en mei het water in de huizen kwam te staan. Wethouder Janssen is opgelucht: “Ik heb het vertrouwen dat deze maatregelen hun werk gaan doen. We gaan ze nu direct uitvoeren. We kunnen de praktijk niet nabootsen en ik ben geen weerkundige, maar ik denk niet dat we nog tien jaar hoeven te wachten op een praktijktest. En als het zover is dan gaan we hier in de wijk de effecten nauw volgen”. De wethouder baseert het vertrouwen op het effect van de wadi die voor de zomer al werd aangelegd. “Eind juli kreeg Balkbrug weer een stortbui over zich heen en toen zagen we al dat het water wel op straat kwam, maar niet meer in de woningen. En dat is acceptabel, omdat ook de straat als noodopvang dient bij hevige buien”, aldus Janssen. Om er zeker van te zijn dat het bij nog extremere buien niet kantje boord wordt, komt er een extra noodopvang.

Noodoverstort

De aanleg van de noodoverstort aan de Van Hemertstraat komt op dezelfde plaats waar voorheen een reguliere overstort was. Deze was niet meer in gebruik. “Met het plaatsen van een soort van kous, vangen we voordat het water de sloot instroomt het vuil eruit”, legt de wethouder uit. “De vuile kous wordt direct nadat de overstort is gebruikt verwijderd en vervangen. De noodopvang hoeft alleen in werking te treden bij extreme regenval als de andere maatregelen niet afdoende zijn”. De bewoners zijn maandagavond 3 november over de maatregelen geïnformeerd. Wethouder Janssen: “Over het algemeen reageerden de mensen instemmend. Het echte vertrouwen komt uiteraard pas terug als er weer een extreme bui over Balkbrug is getrokken en de maatregelen goed hebben gewerkt”.

Meer nieuws

Cultuureel Centrum op industrieterrein Van de redactie
Donderdag 20 september 2018 om 12:16 uur
Lening voor IJsbaanvereniging Van de redactie
Donderdag 20 september 2018 om 11:49 uur
Binnen vier jaar aanpak permanente b... Van de redactie
Woensdag 19 september 2018 om 15:50 uur
Waardering voor mantelzorgers Van de redactie
Woensdag 19 september 2018 om 13:48 uur
Jonge helden gezocht voor Jeugdlintj... Van de redactie
Woensdag 19 september 2018 om 12:53 uur
Verdwenen oliemolen Brucht komt niet... Van de redactie
Vrijdag 14 september 2018 om 17:00 uur